“Toți au avut de învățat la Primăvara Dermatologică Ieșeană și au plecat cu impresii frumoase spre Cluj”
La cea de-a VI-a ediție, Clujul a fost reprezentat de o delegație numeroasă de studenți, rezidenți și medici. Ne-am bucurat să o avem alături de noi din nou pe prof.univ.dr. Diana Deleanu, care ne-a oferit un scurt interviu.
– Ca președintele al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, cum apreciați o manifestare internațională cu caracter interdisciplinar așa cum este Primăvara Dermatologică Ieșeană? Cât de importantă este?
– Manifestările multidisciplinare sunt extrem de importante deoarece ne fac sa înțelegem pacienții noștri din diferite „ferestre”. Un pacient nu poartă o boală, ci el este o personalitate care are un cod genetic ( moștenit), asupra căruia mediul și experiența vieții și-au pus amprenta, modificând darul din naștere. Mă refer la epigenetică și modul cum aceasta infleunțează expresarea genelor noastre. În plus, nu mai avem un individ cu o singură afecțiune, ci mulți dintre pacienții noștri suferă de mai multe afecțiuni! Manifestările la care sunt prezenți invitați din diverse locuri ale lumii ne învață pe noi, medicii, ce se face și cum se face în medicina de pe alte meridiane. Uneori lucrurile sunt apropiate de practica noastră, alteori avem multe învățat.
– Care au fost motivele pentru care ați ales să participați la manifestarea de la Iași? Ce aduce nou în ansamblul general al manifestărilor medicale din România?
– Au fost mai multe motive ce au determinat participarea mea. Voi începe cu cel mai important: calitatea manifestării științifice. În al doilea rând aș aminti motivul sentimental: Iașul este un izvor de cultură și civilizație al României și orice se face aici este benefic pentru întreaga țară! Nu uit criteriu fidelitate, deoarece sunt la cel puțin a cincea mea participare, toate fiind urmate de amintiri plăcute. Sunt aici alături de tânara generație din Cluj, de colegii mei rezidenți, care toți au avut de învățat la Primavara Dermatologică Ieșeancă și pleacă cu impresii frumoase spre Cluj. Nu în ultimul rând, sunt onorată să particip alături de d-na conferențiar Daciana Brănișteanu, inima acestui eveniment medical de frunte! Iar ca ultim argument ar fi colaborarea obligatoriu necesară între dermatologi și alergologi, eu reprezentând tranzitor Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică. Mă bucur că numărul alergologilor participanți crește în fiecare an!
– Ați participat și la edițiile anterioare. Ce v-a plăcut?
– Voi oferi un răspuns scurt, dar cuprinzător: totul. De la program, la organizare.
– Ați participat la multe întâlniri internaționale. Cum sunt apreciați specialiștii români peste hotare?
– Din păcate ne facem loc greu, suntem puțini în lumea mare a medicilor-cercetătorilor, dar acolo unde s-a pătruns (cu foarte mare greutate) colegii români au fost apreciați. Avem un nume important în gastroenterologie, viitorul președinte al Academiei Europe de Alergologie este o româncă, conf. Ioana Agache.
– Aici vă invit să schimbăm registrul și să privim înspre prof. dr Diana Deleanu. Ce v-a determinat să alegeți profesia de medic? Ce inseamnă pentru dvs această profesie?
– Un eveniment trist al vieții mele de copil. Tatăl meu a fos arhitect, a murit tânăr, la 40 ani din cauza unui cancer gastric, pe când eu aveam 13 ani și visam să fiu arhitectă deoarece eram talentată la matematică și desen, îmi plăcea arta.Evenimentul trist m-a îndrumat spre medicină. Mama lucra în cercetare într-o clinică renumită din Cluj, în domeniul imunologiei, care era la început, vorbesc despre anii ’70. Ulterior, în studenție, am cunoscut o doctorița dermatolog care se ocupa de alergologie, din nou un „teren viran”. Ea a reușit să mă determine,încă din anul III de Medicină, să-mi doresc să fac alergologie, vis pe care l-am urmat pas cu pas.
– La Primavara Dermatologică Ieșeană sunt și mulți tineri. Un mesaj pentru viitorii medici?
– Iubiți-vă pacienții, fiți empatici cu ei!