Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu

Prof. Univ.Dr. Mircea Onofriescu
Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași

 

Obezitatea și infertilitatea – o permanentă provocare

Autori: Mircea Onofriescu, Adina Tanase, Mirabela Petică, Dragoș Huțanu, Bogdan Toma, Dan Popescu

Prevalența obezității a crescut în țările dezvoltate prin schimbări în: stilul de viață, inclusiv activitatea fizică redusă; modificări ale stilului de nutriție; un aport caloric crescut. 60% dintre femei sunt supraponderale (≥25 kg / m2), în Statele Unite și cele mai multe țări europene; 30% sunt obeze (≥30 kg / m2); 6% dintre acestea sunt cu obezitate morbidă (≥35 kg / m2). În SUA>25 % din cazurile de infertilitate de cauză ovulatorie este atribuită unui BMI > 25kg/m2. O femeie obeză este de aproximativ 3 ori mai probabil să fie infertilă decât o femeie normal.
În prezența ciclurilor menstruale regulate, probabilitatea obținerii unei sarcini se reduce cu 5% pentru fiecare unitate BMI > 29kg/m2. La femeile obeze se constată anovulație chiar și în prezența ciclurilor regulate. La obeze se constată eliberarea unor ovocite cu potențial redus de fertilizare și anomalii ale endometrului.
Obezitatea este strâns corelată de sindromul ovarelor polichistice (SOP). 33-88% dintre femeile cu SOP sunt supraponderale sau obeze.
Prezentăm modalitățile de tratament în cazul pacientelor obeze cu infertilitate. 1. Schimbarea stilului de viață: dieta hipocalorică și activitate fizică. 2.Tratament medicamentos. 3. Chirurgia bariatrică cu avantajele și dezavantajele ei. 4. Fertilizarea in vitro la femeile obeze: rata de sarcini mai redusă, procentul de nou născuți vii mai redus comparativ cu femeile cu greutate normal. Necesită doze de gonadotropine mai mari și rata de avorturi este mai mare. Se recomandă amânarea tratamentului prin tehnicile de reproducere asistată până când persoanele obeze ating BMI < 40.

Scurt CV

Profesor Emerit univ. dr. Universitatea de Medicina “Grigore T. Popa”, Iași
Șef Secție Obstetrică, Spitalul Clinic Universitar Cuza Vodă Iasi. Competență în Medicină Materno-Fetală, Ecografie în Obstetrică și Ginecologie, Histeroscopie și Laparoscopie în Ginecologie, Reproducere umană asistată – Fertilizare in vitro. Președinte al Societății Române de Medicină Reproductivă, Președinte al Societății Române de Obstetrică Ginecologie între 2000-2004, Membru în Boardul Societății Române de Obstetrică și Ginecologie, Vicepreședinte al Societății Române de Ecografie în Obstetrică și Ginecologie. Reprezentantul României la EBCOG și în IFFS. Director general al Spitalul Clinic Universitar Cuza Vodă Iasi timp de 12 ani. Membru în Consiliul Colegiului Medicilor Iași timp de 12 ani. Premii internaționale și naționale la numeroase congrese medicale. Membru în 10 societății științifice internaționale și 12 societății române medicale. Lucrări publicate peste 500. Cărți publicate în România (autor sau coautor) = 10.
Expertiză în infertilitate de cuplu, endocrinologie ginecologică, obstetrică și ginecologie, medicină materno-fetală

 

Contactează operatorul PDI 2024

9 + 2 =

Operatorul PDI 2024

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media