Prof. Dr. Deleanu Diana

Prof. Dr. Deleanu Diana
Universitatea de Medicină și Farmacie”Iuliu Hațieganu”, Cluj Napoca

Reacțiile de hipersensibilitate la agenți biologici
Autori: Diana Deleanu, Irena Nedelea

Ultimul deceniu aduce, grație terapiei imunomodulatoare, rezultate spectaculoase în tratamentul țintit al unor afecțiuni inflamatorii, autoimune, neoplazice. Utilizarea pe scară largă a agenților biologici este grefată însă de creșterea numărului de reacții adverse medicamentoase mediate imunologic.
Scopul lucrării este prezentarea reacțiilor adverse la biologice.
Alergia medicamentoasă reprezintă reacția adversă imprevizibilă ce survine in urma administrării unui medicament într-o anumită doză, tolerată de subiecții normali produsa prin mecanism imunologic, IgE sau non-IgE mediat (prin IgG sau limfocite). Unul sau mai multe mecanisme imune pot concura la dezvoltarea reacțiilor alergice la medicamente.
Agent biologic este definit de ca un medicament ce contine una sau mai multe substante active produse de sau derivate dintr-o sursa biologica. Acestea include: vaccinurile, imunoterapiile, substantele biosimilare, terapia genica si celulele stem sau terapia tisulara. In inteles restrins, terapia biologica se refera la medicamentele bazate pe protein (de ex. Insulina, anticorpii monoclonali de tipul ixekizumab etc) Reactiile adverse fata de biologice se pot clasifica in 3 categorii: reacti induse de cytokine in concentratie mare (furtuna citokinelor); reactii de hipersensibilitate si in imunodeficiente secundare. Vom prezenta cu precadere reactiile de hipersensibilitate mediate imun. Reactiile de anafilaxie sunt cele mai alarmante, dar sunt putine. Exista posibilitatea desensibilizarii in cazul reactiilor mediate prin IgE. Si alte forme de reactii mediate imun se pot produce: boala serului.
In concluzie: Exista un risc scazut de reactii alergice la biologice. Unele dintre ele, mediate IgE pot beneficia de „desensibilizare”.

Hyperreactivity Reactions to Biologics
Authors: Diana Deleanu, Irena Nedelea

In the last 10 years, due to the successful result of immunological therapies, many biologics are emerging as a significant therapeutic option for debilitating inflammatory and autoimmune conditions. Adverse reaction to biologics were reported due to increased number and large used of them.
The aim of presentation is adverse events to biologics and their possible therapy.
Drug allergy is an imprevizible reaction after the administration of a biologic in normal dose (tolerated by the majority of subjects) and it is produced by an activation of immune system, either IgE-mediated, either non-IgE-mediated (activation of lymphocytes, or IgGs). One or more mechanism may play a role in hypersensitivity adverse reactions.
Biologics are defined as medication to contain one or more active substances from a biological source. They include: vaccines, immunotherapy, biosimilars, genic therapy, stem cells and tissue therapy. Usually, biologics include mainly drugs containing proteins (eg Insulin, Monoclonal Antibodies as ixekizumab etc). Adverse reactions of biologics may be classified in 3 groups: reaction induced by high amount of cytokine (cytokine storm); hypersensitivity reactions, and secondary immunodeficiency. Our presentations refer mainly to immune-mediated reactions. Anaphylactic reactions are most severe, but happily the are very few. It is possible to induce tolerance by “desensitization” Other type of mediated-immune reaction may develop (eg serum sickness).
In conclusion: There is a low risk of allergioc reaction to biologics. In some cases it is possible to induce tolerance by „desensititation”

Scurt CV

A absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie a Institutului de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca (actuala Universitate de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu) in 1983. Este medic primar de Medicina Interna si de Alergologie si Imunologie Clinica (din 1995). Este angajata la UMF Iuliu Hatieganu, disciplina de Imunologie si Alergologie (sef de disciplina) si la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie (IRGH) “Prof. dr. Octavian Fodor”, sectia Medicina Interna (sef de sectie) cu compartimente de Alergologie si de Imunologie. Conduce programul nationale pentru boli rare – imunodeficiente primare.
Specializari la UMF Cluj-Napoca, UMF Carol Davila, Bucuresti, Universitatea de Medicina Southampton (boli respiratorii), la Spitalul Brompton, Londra, Serviciul de recuperare boli respiratorii Paderborn, la Clinica Nantes, Universitatea Navarra, Clinica San Miguel (alergologie) din Pamplona. Si-a sustinut teza de doctorat in domeniul medicine cu o tema de imunologie, in 1996. Autoare si coautoare a numeroase articole, cu indice Hirsch peste 9 si autoare la mai multe carti, capitole de carte in domeniul imunologiei si alergologiei. A introdus teste de provocare si imunoterapia specifica. Preda cursuri de imunologie si alergologie la studentii de la UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, la anul 3 si 6 medicina generala, la medicina dentara, farmacie, nutritie si este responsabila de pregatirea medicilor rezidenti in specialitatea de Alergologie si Imunologie Clinica. Este investigator principal in numeroase studii clinice internationale privind bolile alergice (astm, rinita, soc anafilactic, urticarie). Participant la numeroase manifestarii de medicina, imunologie, alergologie, pediatrie, dermatologie regionale, nationale si internationale. A organizat “Scoala de Vara” 2007 la Cluj-Napoca, impreuna cu Academia Europeana de Alergologie si Imunologie Clinica (EAACI). A fost vicepresedinte (200-2006) si presedinte (2006-20017) al Societatii Nationale de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) , in prezent este “fost-presedinte” al SRAIC. Este membra la mai multe societati internationale de alergologie (EAACI, organizatia mondiala de Alergologie – WAO, la AAAAI, la ACAAI etc) si face parte din Comisiile de specialitate ale MS si Colegiului Medicilor. Are doi copii si trei nepoti.

Contactează operatorul PDI 2019

4 + 4 =

Operatorul PDI 2019

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@pdi.ro/2019
Website: www.eventernet.ro