Dr. Alin Nicolescu

Dr. Alin Nicolescu
Medic primar dermatovenerolog
Președintele Comisiei de Dermatovenerologie a Ministerului Sănătății

 

Simpozion Novartis: All about the patient – A dialogue about importance of patient evaluation and adherence to the treatment
Lectori: Daciana Branisteanu, Alin Nicolescu

Simpozion Novartis: ’Terapia biologică in UCS – o soluție pentru pacient și medic!’
Lectori: Călin Giurcăneanu1, Alin Nicolescu2

1Spitalul Universitar de Urgentă ”Elias”, București
2Centrul Med. de Diagnostic si Tratament  “S.R.I.”

Cuvinte cheie: omalizumab, urticarie cronică spontană, papule, angioedem

Urticaria Cronică Spontană este o afecțiune cronică intermitentă, caracterizată prin apariția spontană a papulelor sau/și a angioedemului, in fiecare zi sau aproape in toate zilele, pentru cel puțin 6 săptămâni, fără un stimul extern evident.
Papulele și angioedemul sunt raportate in proporție de 33−67% la pacienții cu UCS, angioedemul singur fiind prezent doar la 1−13% din pacienți.
Terapia simptomatică cu antihistaminice H1 este singura terapie de primă intenție in UCS, dar efectul terapeutic este dovedit la mai puțin de 50 % dintre pacienții cu urticarie cronică spontană
Omalizumab este indicat ca tratament adjuvant al UCS la pacienţi adulţi şi adolescenţi (12 ani și peste) cu răspuns neadecvat la tratamentul cu antihistaminice H1.
Doza recomandată este de 300 mg, subcutanat, la intervale de 4 săptămâni.
În studiile de fază III (Asteria I, Asteria II, Glacial) omalizumab administrat in doză de 300 mg a demonstrat în mod constant îmbunatațiri semnificative ale simptomelor UCS în comparație cu placebo.
Datele cumulate de siguranță din studiile de fază III demonstrează că nu au existat diferente între grupurile de tratament în ceea ce privește incidența evenimentelor adverse.

English version

Keywords: omalizumab, chronic spontaneous urticaria, hives, angioedema

Chronic Spontaneous Urticaria is an intermittent chronic disease, characterized by the spontaneous appearance of hives and / or angioedema, every day or almost every day, for at least 6 weeks, without an obvious external factor.
Hives and angioedema are reported in 33−67% of patients with CSU, angioedema alone being present in only 1−13% of patients.
Symptomatic therapy with H1 antihistamines is the only first-line therapy in CSU, but the therapeutic effect is proven in less than 50% of patients with spontaneous chronic urticaria.
Omalizumab is indicated as add- on therapy for the treatment of chronic spontaneous urticaria in adult and adolescent (12 years of age and older) patients, with inadequate response to H1 antihistamines.
The recommended dose is 300 mg subcutaneously at 4-weeks intervals.
In phase III studies (Asteria I, Asteria II, Glacial), Xolair consistently demonstrated significant improvements in CSU symptoms compared to placebo.
Cumulated safety data from phase III studies show that there were no differences between treatment groups in the incidence of adverse events.

__________________________________________________________________________________

Simpozion Abbvie: Redefinirea standardelor în psoriazis: durabilitate, siguranță, simplitate
Lectori: Alin Nicolescu, Carmen Curea, Daciana Elena Brănișteanu

Psoriazisul este o boală cronică, sistemică, cu un impact cumulativ asupra vieţii pacienților.
Evoluția conceptelor fiziopatologice și cercetarea științifică au determinat dezvoltarea opțiunilor terapeutice în psoriazis, ceea ce a dus la evoluția obiectivelor terapeutice și a standardelor de îngrijire în psoriazis.
Optiunile terapeutice apărute în ultimii ani, care țintesc citokine cheie (ex. IL-23), au potențialul de a îmbunătăți standardele de îngrijire pentru pacienții cu psoriazis.
Odată cu progresele obținute în managementul psoriazisului moderat-sever, acum pot fi atinse obiective terapeutice mai înalte, iar pacienții pot avea așteptări mai mari de la tratamentul pe care îl urmează.
SKYRIZI® (Risankizumab) este un anticorp monoclonal umanizat care se leagă în mod specific de subunitatea p19 a IL-23. SKYRIZI® a demonstrat în studiile clinice obținerea unor niveluri înalte de curăţare a leziunilor de psoriazis, menţinerea eficacităţii tratamentului în timp, cu un profil de siguranță favorabil pe termen lung, având o schemă de administrare convenabilă.
Obținerea unei curățări cutanate complete poate reduce semnificativ povara pe care pacienții cu psoriazis moderat-sever o resimt pe termen lung.
Datele de eficacitate și siguranță din studiile clinice cu risankizumab demonstrează că medicii și pacienții își pot propune și obține obiective terapeutice înalte.
De la studii clinice la practica clinică se vor găsi răspunsurile la întrebarea: De ce Skyrizi este o opțiune pentru pacienții cu psoriazis?

_______________________________________________________________________________

Simpozion Sanofi: Dupilumab – primul imunomodulator in Dermatita Atopica
Lectori: Daciana Elena Brănișteanu, Călin Giurcăneanu, Alin Nicolescu

DA este o boala inflamatorie cronica sistemica si nu doar o bolala de piele intermitenta, asa cum era considerata in trecut, caracterizata prin prurit intens si leziuni eczematoase. Adevarata cauza a dermatitei atopice este inflamatia de Tip2/Th2 iar IL4 si IL13 sunt citokinele cheie implicate in mecanismul imunologic.
Dupixent este prima terapie biologica aprobata pentru tratamentul dermatitei atopice cu forma moderata pana la severa. Dupixent este un anticorp monoclonal uman care se leaga specific de receptorul alfa al interleukinei 4 (IL-4) si inhiba semnalizarea celulara a IL4/IL13. Dupixent a demonstrat imbunatatiri rapide si sustinute ale semnelor si simptomelor DA precum si a calitatii vietii la adulti cu DA moderat-severa. Dupixent a demonstrate un profil de siguranta favorabil la adulti cu DA moderat-severa.

English version

Atopic Dermatitis is an inflammatory chronic disease, characterized by intense pruritus and eczematous lesions, it is not just an intermittent skin disease as it was considered in the past. The root cause of atopic dermatitis is Type 2/Th 2 inflammation and IL4 and IL3 are the main cytokines involved in the immune mechanism.
Dupixent is the first approved biological therapy for the treatment of moderate to severe atopic dermatitis. Dupixent is a human monoclonal antibody that specifically binds to the alpha receptor for interleukin 4 (IL4) and inhibits the cellular signaling of IL4/IL13. Dupixent has demonstrated rapid and sustained improvements of signs and symptoms of AD as well as quality of life in adult with moderate to severe AD. Dupixent has demonstrated a favorable safety profile in adults with moderate to severe AD.

Scurt CV

Dr. Alin Nicolescu este medic primar dermatovenerolog și Președintele Comisiei de Dermatovenerologie a Ministerului Sănătății. A urmat numeroase cursuri de specializare în ţară şi străinătate pentru Laser Nd-Yag, dermatoscopie, ecografie cutanată, printre care:
• curs de Ecografie cutanată – „Cortex Technologz” (1996)
• curs de Ecografie cutanată la Viena (1996)
• curs de Dermatoscopie la LKH Gratz (1996)
• curs Pulsed Dye Laser în Viena (1996)
• curs de lasere (CO2, PDL, Nd Yag, Dioda) la Tel Aviv, Israel (1997)
• curs de lasere, CO2, Scanner în Israel, Haifa (1997)
• curs Pulsed Dye Laser, Nd-Yag, Compania Coherent (2008)
• programul de Lasere în Medicină SPIRALMED (2010).
Autor al peste 200 de lucrări publicate şi comunicate din ţară şi străinătate. Colaborator la redactarea manualului “Dermato-venerologie 2000”.Consultant de specialitate pentru diverse afecţiuni (dermatita atopică, psoriazis, etc.) în cadrul cursurilor organizate de diverse companii farmaceutice.

Contactează operatorul PDI 2021

2 + 7 =

Operatorul PDI 2021

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media