Dr. Diaconeasa Adriana

Dr. Diaconeasa Adriana
Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Gr. Alexandrescu” București

Manifestări cutanate ale boreliozei la copii – Diagnostic și tratament
Autori: Adriana Diaconeasa, Camelia Kouris

Medic Primar Dermato-venerologie, București,
Medic Primar Pediatrie și Medic Specialist Boli Infecțioase, București

Cuvinte cheie: borelioza cutanată, eritem migrator, diagnostic clinic, tratament antibiotic

Borelioza cutanată (Boala Lyme) este determinată de specii diferite de spirochete din complexul Borrelia burgdorferi sensu lato. Rezervorul natural este variat, dar principalii vectori sunt căpușele din genul Ixodes, care transmit bacteriile când se hrănesc cu sânge. Clinic boala Lyme poate evolua în 3 faze. La copii, afecțiunea poate fi ușor diagnosticată în faza precoce localizată de eritem migrator, prin anamneză și observație clinică atentă, eventual cu ajutorul documentării fotografice puse la dispoziție de părinți. Tratamentul curativ antibiotic promt instituit, în dozele și cu durată suficientă, conform ghidurilor, duce la oprirea evoluției bolii, cu vindecare completă. Prezentam 3 cazuri clinice de borelioză cutanată la copii cu vârste între 5 și 7 ani, la care au existat probleme de diagnostic diferențial (la două dintre cazuri) sau de alegere a terapiei în contextul unei alergii medicamentoase anterioare (la cel de-al treilea caz). Toate cele trei cazuri au avut evoluție favorabilă, dar ilustrează foarte bine dificultățile managementului de caz de dermato-pediatrie și necesitatea unei abordări multidisciplinare.

Scurt CV

Adriana Diaconeasa a absolvit Facultatea de Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, în anul 1998.
După perioada de Rezidențiat desfășurat în cadrul Spitalului Clinic Colentina București, sub îndrumarea prof. dr. Sanda Popescu, a obţinut specializarea în Dermato-venerologie în martie 2005.
De atunci până în prezent și-a desfășurat activitatea ca medic specialist, iar din iunie 2009 ca medic primar dermatolog, în Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Gr. Alexandrescu” București.
Este Doctor în Medicină din mai 2005.
Domeniile de interes sunt constituite de dermato-pediatrie și dermato-oncologie, cu deosebită atenţie spre diagnosticul precoce al tumorilor cutanate prin dermatoscopie combinată cu sisteme de analiză digitală, diagnostic automat şi microscopie confocală de reflectanță.
Este membră în European Society of Pediatric Dermatology, Societatea Română de Dermato-venerologie, Societatea Româna de Dermato-oncologie și Grupul de Lucru de Microscopie Confocală.
Specializări internaționale în Dermato-pediatrie:
– Fifteenth Annual Birmingham Paediatric Dermatology Course, 2013, UK
– Advanced Paediatric Dermatology Course 2012, Dundee, UK

Contactează operatorul PDI 2021

2 + 3 =

Operatorul PDI 2021

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media