Interviu Dr. Georgiana Mihailă

PDI a fost cheia cu care am deschis ușa spre această lume fabuloasă a medicinei

* dialog cu doamna doctor Georgiana Mihailă, medic primar la Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad, șeful Compartimentului Dermatologie-Venerologie

– Sunteți unul dintre primii medici care au participat, în urmă cu zece ani, la prima ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene (PDI), o manifestare care a crescut frumos și a devenit un reper pe harta evenimentelor medicale elitiste. Cum ați început colaborarea cu PDI?
– Primul meu contact cu PDI a fost exact în urmă cu 10 ani, când eram tânără specialistă, fostă rezidentă a doamnei profesor Daciana Brănișteanu. Cred că pot spune că eu, ca specialist, și PDI am crescut în paralel, extrem de frumos. Titlul de medic specialist îți dă foarte multe libertăți și este o postură pe care noi, doctorii, o așteptăm foarte mult. Practic, este momentul în care tu ca medic poți să-ți practici singur meseria și pentru mine acel moment a fost unul de răscruce. Eu am debutat ca specialist o dată cu PDI. Eu aveam experiența unor burse și a unor participări internaționale, respectiv prin Societatea Europeană de Dermatologie – EADV și tot ceea ce vedeam acolo era fascinant pentru mine. Erau cursuri, erau rezidenții care aveau un contact facil cu specialiștii. Pentru mine, PDI a fost exact ca o altă manifestare a EADV.
– Încă se simte entuziasmul primei ediții…
– Nici nu are cum să fie altfel pentru că prima ediție a fost ceva extraordinar, nemaiîntâlnit. Pentru prima dată, la PDI au avut acces și studenții, în mod gratuit, și rezidenții care au putut prezenta lucrări. Au fost sesiuni de curs speciale pentru ei, cu taxă rezonabilă. Pentru un rezident, taxele sunt destul de importante raportate la veniturile sale modeste și orice facilitate contează. A fost un acces la studiu, la noutate, la tot ce înseamnă lumea de top medicală. A fost cheia cu care am deschis ușa spre această lume fabuloasă a medicinei. Prima editție a PDI a fost ceva fantastic. Au fost cursuri pre-congres, post-congres și evenimentul în sine, unul de amploare, derulat timp de cinci zile. Totul a fost foarte bine organizat, la un nivel științific extrem de înalt.
– Ce v-a impresionat, la nivel științific?
– Pentru prima oară am văzut speakeri internaționali cu adevărat valoroși, recunoscuți peste hotare, care veneau pentru prima dată în România și mai ales în zona Moldovei. Erau lectori din Franța, SUA, iar noi, tinerii specialiști, eram cumva parte din această fascinantă călătorie într-o lume științifică medicală în care se ajunge greu pentru că trebuie să muncești extrem de mult ca să fii acolo. Pe lângă toate acestea, marea noutate a fost abordarea interdisciplinară a dermatologiei, în premieră, adică la o interfață cu celelalte specialități – reumatologie, chirurgie vasculară, boli infecțioase chirurgie plastică. Atunci a fost punctul de lansare a interdisciplinarității, la PDI. Pe acest concept a fost continuată manifestarea în anii anterioi. Acest lucru s-a văzut în cursurile pre-manifestare și post-manifestare. Anii următori au venit cu noutăți la care nici nu ne așteptam ca medici dermatologi. Au fost cursuri de chirurgie plastică realizate de doamna profesor Daciana Brănișteanu în colaborare cu Catedra de Chirurgie Plastică, oferite gratuit. Accesul la informație în lumea medicală nu este nici facil și nici ieftin, dar PDI a fost cea care a deschis porțile cunoașterii. Noi am avut acces într-o lume care ne era tabu până în acel moment.
– Este de apreciat nu doar sprijinul oferit, ci și spiritul vizionar al fondatorilor PDI.
– Acum accesul este mai facil la congresele internaționale sau naționale, dar în urmă cu zece ani, când s-a lansat PDI, studentul, rezidentul sau medicii specialiști nu ajungeau așa ușor. Nu se mai pomenise ca un student să aibă acces gratuit la astfel de manifestări. După PDI s-a înființat ReziDerma, o manifestare specială pentru rezidenți, foarte importantă de altfel. Între PDI și inovație trebuie să pun semnul de egalitate, absolut esențială în medicină. Lumea se dezvoltă foarte repede, suntem într-un adevărat carusel. La fel și medicina, PDI ca și manifestare ține pasul și este vizionară în toate ceea ce face. Ca să ofer doar un exemplu, anul trecut a fost prima manifestare medicală realizată virtual, la un nivel excepțional. Totul a fost foarte bine pus la punct de la accesul la lucrări, la partea grafică. Puteam să jur că mă aflu la o manifestare a Academiei Americane de Dermatologie! Eu nu pot să fac o diferență între manifestările organizate cu alt buget în Europa sau SUA și PDI! Cursurile au fost extrem de variate, au venit profesioniști, sunt lectori de renume care au venit și au revenit. Este forte important ca un speaker, un profesor universitar să revină la o manifestare cu lucruri noi. Eu, ca medic, înțeleg foarte bine acest aspect. PDI aduce mereu inovația la Iași. Tot ceea ce este nou nu numai la nivelul României, ci și european sau mondial se discută la PDI. Ca să dau un exemplu, la prima ediție a fost un curs despre cum să-ți organizezi praxisul. Pe noi, medicii, nu ne învață nimeni despre malpraxis, despre ce trebuie să faci. Noi învățăm partea medicală, dar uităm de această parte de relaționare cu pacientul, extrem de importantă. Fiecare temă adusă de PDI a fost ceva nou, la care nu te-ai fi gândit, dar cu care te întâlnești în viața de zi cu zi. 

Contactează operatorul PDI 2024

14 + 3 =

Operatorul PDI 2024

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media