Interviu Prof. univ. dr. Simona Ianoși

“Dermatologia românească are un cuvânt important de spus în

Europa!”

Ediția aniversară a Primăverii Dermatologice Ieșene, manifestare națională cu participare internațională care în acest an ajunge la cea de-a zecea întâlnire, este și un prilej de a trece în revistă principalele momente care au dus la constituirea unei comunități de elită a dermatologilor. Atuurile pentru care sălile de conferințe de la PDI au fost mereu pline, prezența unui număr mare de lectori de renume național și internațional, dorința continuă de a împărtăși din experiență și de a fi la curent cu cele mai noi informații medicale au fost câteva dintre ideile punctate de către prof. univ. dr. Simona Ianoși, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, șeful Clinicii de Dermatologie și co-fondatorul Centrului Medical „Dr. Ianoși” din Craiova, într-un interviu în care și Iașului i-a fost oferit un loc important.

– Ați participat la multe ediții ale PDI. Ce v-a atras la această manifestare?

– În primul rând, faptul că a fost prima manifestare din țară care a introdus conceptul de interdisciplinaritate, adică au fost asociate mai multe specialități, au fost prezentate lucrări combinate. Dermatologia a fost în centrul acestei manifestări și alături de ea au fost toate specialitățile înrudite. M-a atras faptul că a fost o altfel de manifestare în comparație cu cele clasice, în care avem doar prezentări dermatologice sau predominant dermatologice, la Iași a fost altceva și m-am bucurat că am avut alături colegi din toate specialitățile înrudite cu dermatologia, iar faptul că am aflat punctul de vedere al medicilor din alte specialități a contat foarte mult. Manifestarea este diferită de congresele și conferințele clasice de dermatologie. Acestea au fost atuul și particularitatea PDI.

– Ați pus mult accent pe conceptul de interdisciplinaritate. Cât de important este pentru bolnav?

– Este esențial pentru că pielea este un organ prin care se reflectă suferința tuturor celorlalte organe interne. Pielea este o oglindă a întregului organism și mereu când există o patologie viscerală – hepatică, renală, endocrină, neoplazică, indiferent de care, pielea este organul care trădează, care anunță că există o problemă la un anumit nivel.

– La PDI studenții participă gratuit. Cât de important este acest lucru pentru ei? Poate fi un factor de motivare pentru performanță?

– Absolut! Este foarte important să le oferim studenților, rezidenților, medicilor tineri șansa de a participa gratuit la o conferință de calitate. Un alt aspect important este legat de faptul că ei mereu au fost stimulați și încurajați să prezinte lucrări, să susțină sesiuni, au câștigat premii atunci când lucrarea a meritat. Practic, s-a pus accent foarte mult pe calitatea actului educațional, în special pentru tineri. Este un lucru extraordinar pentru că dintre ei se vor recruta marii specialiști și, de ce nu, marii profesori de mâine.

– Ca medic și cadru universitar, și dvs sunteți într-o continuă formare. Ce aduc nou evenimentele medicale în viața dvs? Din acest punct de vedere, ce le recomandați medicilor aflați la început de drum? Sau poate chiar și celor care au o carieră?

– Le recomand să meargă la conferințe, să participe activ, adică să prezinte lucrări, să aibă puncte de vedere. Este importat ca înainte de a participa la o anumită conferință să se informeze despre temele care îi preocupă în mod special. Să nu rateze niciodată o conferință în care nivelul academic este foarte ridicat, așa cum este PDI, în care există această particularitate a interdisciplinarității, care adună punctele de vedere ale experților din alte specialități în curtea dermatologului, aspect care contează enorm. Să nu considere niciodată că nu mai au nimic de învățat. Mereu avem ceva de învățat, indiferent de câtă experiență avem și la ce grad didactic am ajuns. Practic, să își dorească să evolueze și să țină pasul cu noutățile.

– Vorbiți cu multă pasiune despre meseria dvs și aș vrea să vă întreb cum este percepută școala română de dermatologie peste hotare?

– Ținând cont de colaborările cu alți colegi dermatologi din Europa și nu numai, școala românească are un cuvânt important de spus în lumea internațională. În România au venit de foarte multe ori nume foarte mari ale dermatologiei europene și mondiale, iar aceasta este o dovadă a recunoașterii profesionalismului dermatologilor români. Avem o recunoaștere prin faptul că aceste personalități acceptă invitațiile și mesele rotunde la care participă în România. La fel de important este și faptul că înainte de izbucnirea pandemiei de COVID, și noi eram invitați, an de an, la evenimente medicale de marcă de către personalități ale dermatologiei europene. Cu siguranță invitațiile se vor relua după ce va trece această perioadă pandemică. Dermatologia românească are un cuvânt important de spus în Europa!

– Sunteți legată de Moldova, ați venit deseori la Iași. Ce amintiri vă leagă de acest locuri?

– (râde cald – n.r.) Da, sunt legată de Moldova prin familie, tatăl meu este pe jumătate moldovean. Bunicii mei au locuit în Iași, chiar în spatele Palatului Culturii, deci sunt foarte familiarizată cu zona. Am petrecut o bună parte a copilăriei la Iași. Sunt și eu un pic moldoveancă. Am fost plăcut surprinsă când am văzut schimbările și evoluția orașului, care arată excepțional.

Mă gândesc că întrebarea mea legată de cum se vede Iașul de pe fereastra cabinetului dvs ar fi inutilă…

– La mine Iașul se vede subiectiv, cu siguranță. Sunt legată de el și pentru mine Iașul, după Craiova, ar fi al doilea oraș în care m-aș muta dacă ar fi să aleg vreodată. Categoric, Iașul este în sufletul meu.

– Și dacă tot am vorbit de ediția aniversară a PDI, ce mesaj doriți să transmiteți?

– Primăverii Dermatologice Ieșene îi doresc să rămână aceeași manifestare de un înalt științific, să ne bucurăm mereu de aceeași căldură cu care ne-au întâmpinat organizatorii de fiecare dată, să continue an de an și să ne revedem și la cea de-a XX-a ediție a PDI. Să fim la fel de tineri și doritori să învățăm și să ne perfecționăm. Mult succes și felicitări pentru cei zece ani de muncă și să continuați în același ritm!

Contactează operatorul PDI 2024

7 + 13 =

Operatorul PDI 2024

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventer.ro

Parteneri Media