Prof. Dr. Tatu Alin Laurențiu

Prof. Dr. Tatu Alin Laurențiu
Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, România

Observatii asupra unor cai posibile de transmitere sexuală și prevenție a infectiei cu SARS-CoV
Autori: Alin Laurentiu Tatu, Thomas Nadasdy, Florin Bujoreanu, Diana Sabina Radaschin, Lawrence Chukwudi Nwabudike

În lucrarea de față dorim sa ne concemtram atentia asupra diferitelor căi alternative de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2 și eventualele consecințele ale acestora. Literatura de specialitate este bogata în date referitoare la virusul SARS-CoV-2, virus care a generat o problemă de sanitate publica și care este un subiect intens dezbătut în zilele noastre. Este posibilă infectarea pe cale sexuală cu SARS-CoV-2? Care sunt consecințele pandemiei asupra implicațiilor psihosociale?

Am realizat un scurt review plecând de la posibilitatea de transmitere a infecției pe cale sexuală și încercând să demonstrăm existența unor căi alternative de transmitere a virusului SARS-CoV-2. Astfel, rolul receptorilor ACE2 prezenți la nivelul diferitelor organe devine foarte important și se pot explica simptome mai puțin întâlnite ale infecției cum ar fi orhita virală. Astfel se poate enunța faptul că infecția cu SARS-CoV-2 poate influența comportamentul sexual și poate duce la o rată mai mare de infectări la minoritățile sexuale.
De asemenea, căile alternative de transmitere a infecției pot fi reprezentate și de microorganismele prezente la nivel cutanat cum ar fi Demodex folliculorum care pot acționa ca factori de transmitere a bolii. Rolul Demodex este sugerat și în dezvoltarea de vaccinuri topice, sau ca mijloc de potențare a vaccinurilor parenterale prin augmentarea răspunsului imun.
Încă sunt multe necunoscute în ceea ce privește impactul SARS-Cov-2 pe plan mondial, atât din punct de vedere social cât și medical. Consecințele pandemiei pe termen lung vor genera răspunsuri la multe din întrebările actuale iar studiile clinice vor fi extrem de folositoare în prevenirea unor situații asemănătoare.

Scurt CV

Născut în 1968, urmează etapele şcolarizării fiind absolvent al Liceului de Matematică-Fizică ”Vasile Alecsandri” Galaţi şi olimpic naţional la matematică. După stagiul militar, studiază apoi la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti. Se formează ca dermatolog în Spitalul Clinic ”Colentina” sub bagheta Prof. Dr. Forsea, Prof. dr. Giurcăneanu şi a dr. Smaranda Iosif. Obţine primul loc la examenul de medic specialist susţinut la Bucureşti şi de asemenea primul loc la examenul de medic primar susţinut la Timişoara.
Obţine prin concurs postul de medic dermato venerolog la Spitalul de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” din Galaţi şi lucrează în paralel în sistem privat. Se implică în dezvoltarea tematicilor şi programelor noii Facultăţi de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi unde susţine iniţial cursuri şi lucrări ca asociat, apoi din 2011 ca titular angajat.
În 2017 susţine Teza de Abilitare şi tot din acel an devine Profesor universitar abilitat al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi. Din 2018 este conducător de doctorat având în coordonare 3 doctoranzi şi susţine cursuri de studii doctorale avansate în cadrul Şcolii Doctorale de Ştiinţe Fundamentale şi Inginereşti. A publicat numeroase articole de specialitate in extenso indexate ISI, BDI realizând un indice Hirsch 7 la începutul lui 2019.
Este membru al EADV, AAD, EHRS, ISD, ESDR, ESPD şi al Societăţii Japoneze de Dermatologie Investigativă. Este Board Director şi Vicepreşedinte al Societăţii Internaţionale de Dermatologie–ISD.
Domeniile de cercetare de interes sunt reprezentate de Demodex Folliculorum, microbiomul cutanat asociat/independent de Demodex, Dermoscopia/Entomodermoscopia, Rozacee, inclusiv cea indusă steroidian, vitiligo, alterări cutanate asociate tulburărilor endocrine, prurit, durere cutanată, alterări pilare.

Contactează operatorul PDI 2021

13 + 11 =

Operatorul PDI 2021

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media